Aquest mes de març l’Hospital Sant Jaume de Calella, centre gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, posa en marxa una sala de parts natural amb una banyera per poder atendre parts a l’aigua, en el marc de l’estratègia de l’atenció al part respectat que es treballa des del servei de Ginecologia i Obstetrícia.

">

L'Hospital Sant Jaume de Calella inaugura una sala de parts natural amb banyera per atendre parts a l'aigua

Última revisió 20-03-2023 11:43
20/03/2023

Aquest mes de març l’Hospital Sant Jaume de Calella, centre gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, posa en marxa una sala de parts natural amb una banyera per poder atendre parts a l’aigua, en el marc de l’estratègia de l’atenció al part respectat que es treballa des del servei de Ginecologia i Obstetrícia.

Amb aquest nou espai es dona resposta també a la demanda de les gestants del territori de poder comptar amb un entorn no medicalitzat i ben equipat per atendre el part normal. 

L’àrea d’obstetrícia de l’Hospital de Calella comptava, fins ara, amb tres sales de parts convencionals i una de les quals s’ha reconvertit en sala de parts natural. La reforma de l’espai, que ha tingut un cost de 250.000 euros, ha permès tenir una sala moderna i adaptada a les necessitats de les gestants perquè puguin donar a llum en un ambient íntim, còmode i acollidor i amb la seguretat d’estar en un entorn hospitalari en el cas que es produeixi qualsevol imprevist al llarg del part.

Aquest nou equipament està dirigit a les dones que tenen embarassos sense complicacions i per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc. L’espai està adequat amb una banyera, un bany amb dutxa, un llit per descansar o utilitzar durant el part, una liana, una cadira de parts i una pilota. Així mateix, els llums són regulables, hi ha fil musical i les parets s’han pintat de color terra amb l’objectiu d’oferir un entorn càlid, de calma i tranquil·litat.

Els beneficis del part a l’aigua
Dilatar dins l’aigua alleugereix el dolor d’aquesta fase del part i és més satisfactòria per a la dona. Així mateix, l’aigua proporciona un efecte relaxant i permet una major mobilitat a la gestant.

El part a l’aigua és doncs una opció més que a partir d’ara es podrà oferir a les gestants que vinguin a parir a l’Hospital de Calella, sempre que compleixin els requisits d’inclusió. Aquest tipus de part és assistit per llevadores especialitzades, ja que es requereix una formació prèvia per atendre la dona i el nadó en un medi aquàtic. En aquest sentit, a Calella hi ha una llevadora i un ginecòleg formats per assistir aquest tipus part a cada torn.

L’Hospital de Calella, referent per a les gestants de l’Alt Maresme i la Selva Marítima
L’Hospital Sant Jaume de Calella ha atès en l’últim any (2022) 719 parts, el 72% han estat parts eutòcics, és a dir, parts normals sense complicacions i sense intervenció instrumental. Calella és el centre de referència per a totes les gestants de les poblacions compreses entre Canet de Mar i Tossa de Mar que han de donar a llum.

Disposar de sales de part natural permet que augmentin la probabilitat de parts vaginals i es redueixi la incidència de parts instrumentats o cesàries.

Fins ara, tots els parts naturals atesos a l’Hospital de Calella es portaven a terme a les diferents sales de parts convencionals. “Adaptàvem les sales amb les millors condicions possibles regulant els llums, oferint la pilota, aromateràpia o massatges amb l’únic objectiu de fer sentir la dona el més còmode i confortable possible en un moment molt transcendent en la seva vida”, explica Cristina Torres, cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.