Suma't al repte 2030

Tordera. Futur Sostenible

 

 

 

 

 

Objectius de Tordera per al desenvolupament sostenible

ODS 1
FI DE LA POBRESA
Erradicar la pobresa extrema i reduir la proporció de persones de totes les edats que viuen en la pobresa garantint un accés universal a recursos i a serveis bàsics

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
Oferir un alt nivell dels serveis socials bàsics a fi de garantir les necessitats dels torderencs i torderenques en les situacions més vulnerables perquè tothom gaudeixi dels mateixos drets i oportunitats.
Coordinar els serveis d'orientació i assessorament per a empreses, autònoms i comerç local i gestionar els àmbits de l'ocupació i la recerca de feina al municipi.
Promoure accions i serveis com el centre de distribució de roba i d´aliments “De Tots”
Tramitar ajudes i beques en matèria d´ensenyament, renda mínima,  dependència, habitatge, famílies amb menors al càrrec, famílies nombroses i monoparentals i totes les que afavoreixin el benestar i la igualtat d´oportunitats.

QUÈ POTS FER TU?
Dóna allò que no utilitzes. Especialment la roba i aliments a través del centre de distribució local de roba i aliments “De tots”,  a Càritas o a les ONG destinades a tal efecte.
Dedica part del teu temps a col·laborar amb organitzacions que lluitin contra la pobresa, aquí o al tercer món
Analitza els teus hàbits de consum i feu un consum responsable
Adquireix productes de comerç just.

ODS 2
FAM ZERO
Erradicar la desnutrició i combatre la mala alimentació, origen de malalties.

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?

Fomentar la compra en mercats municipals i mercats setmanals.
Promoure horts urbans i socials d'acord amb la Fundació Humana
Impulsar i defensar el sector primari local a través de la creació de l'Espai Agrari la baixa Tordera

QUÈ POTS FER TU?
Compra productes locals. Així dones suport al comerç i als productors de proximitat.
Planifica els àpats, feu llistes de la compra i eviteu les compres compulsives.
No compris la fruita pel seu bon aspecte: moltes peces de fruita amb aspecte «estrany» es llencen perquè no tenen la mida o el color o la forma «adequats». Adquirint aquestes peces, estem fent servir aliments que, d'una altra manera, podrien acabar malbaratats.
Compra peix i marisc sostenible, obtingut de forma respectuosa amb la vida als oceans.
Cultiva el teu propi hort urbà. Escolliu aliments de temporada, ecològics o de comerç just.
Col·labora amb els bancs d'aliments del vostre municipi o territori.

ODS 3
SALUT I BENESTAR
Protegir la vida humana i aconseguir una qualitat de vida millor per a tothom.

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
Pla Local de Salut. Impulsem aquest programa per incidir en la millora del benestar i la salut de la població i per reduir les desigualtats socials. Fomentem la corresponsabilitat de la ciutadania en la cura de la salut.
Programa de prescripció social: Reforçar la salut pública establint fórmules de coordinació i col·laboració interinstitucional
Impulsar campanyes per prevenir les conductes de risc i les addicions, especialment entre la població d'adolescents i joves
Tordera en Ruta i circuits de salut a l'aire lliure: Promovem la salut en l'entorn comunitari fomentant l'activitat física i l'alimentació saludable.
Actua per a fer front a la prevenció de riscos en instal·lacions esportives, equipaments públics mitjançant la instal·lació d'aparells DEA

QUÈ POTS FER TU?
Aprofita la teva vida diària per ser actius: camina, puja escales o ves amb bicicleta.
Fomenta les relacions positives amb familiars, companys, amics i amigues, etc.
Duu una alimentació saludable
Gaudeix d'un temps d'oci saludable i variat.
Mantingues uns bons hàbits higiènics: rentar-se les mans, dutxar-se, rentar-se les dents després de cada àpat, etc.
Aprèn a conèixer, acceptar i estimar el teu cos, i també a reconèixer els mateixos afectes i ser capaços d'expressar-los.
Gaudeix del sol amb protecció, eviteu el tabac, consumiu alcohol de manera moderada i extremeu les precaucions al volant.

ODS 4

EDUACIÓ DE QUALITAT
Proporcionar a tothom accés a l'educació, la formació i el ple desenvolupament del seu potencial.

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
Tordera Educa: A través d'aquest projecte transversal, l'Ajuntament participa en la programació de l'ensenyament i la cooperació amb l'administració educativa en la creació, construcció i manteniment dels centres docents, l'Escola d'Adults i l'oficina d'escolarització; participa als consells escolars dels centres educatius del municipi i al Consell Escolar Municipal. Organitza activitats entorn del fet educatiu, xerrades, activitats formatives per a totes les edats. Treballem pel foment de la formació professional i l'orientació laboral i la tramitació d'ajudes i beques per garantir l'ensenyament a tota la ciutadania. Promou activitats lúdiques que afavoreixen la igualtat i la inclusió des dels diferents serveis municipals i agents socials: Casal de Joves, biblioteca, escoles, centre obert, teatre..
Impulsar activitats informatives, formatives i d'orientació i acompanyament adreçades a les famílies, amb l'objectiu de prevenir el fracàs escolar i enfortir la participació educativa de les famílies als seus municipis.
Establir dispositius d'informació i acompanyament que permetin donar resposta a les necessitats, especialment, d'aquelles persones i famílies de menys nivell socioeconòmic.
Projecte RIU que permet als alumnes completar la formació dels centres educatius d'ESO amb estades a empreses locals.
Projecte Cultura Emprenedora. D'acord amb la Diputació de Barcelona, el projecte està pensat per fomentar les competències i els valors de l'emprenedoria a través de la creació i la gestió d'una cooperativa a l'escola.
Tasques de manteniment i millora de tots els centres educatius de Tordera
Beques per a activitats extraescolars per a tots els alumnes amb necessitats socioeconòmiques

QUE POTS FER TU?
Implica't en la comunitat educativa del teu municipi, participant en el Consell Escolar Municipal, l'AMPA o AFA del vostre centre escolar, etc.
Informa't i participa de l'oferta formativa que hi ha al vostre municipi o territori.

ODS 5
IGUALTAT DE GÈNERE

Erradicar la violència i la discriminació contra les dones, així com d'assegurar que tenen les mateixes oportunitats que els homes en tots els àmbits de la vida.

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
Treballar les polítiques d'igualtat d'oportunitats no només des d'un enfocament assistencial, sinó bàsicament impulsant iniciatives per prevenir les relacions de sexisme, violència i discriminació vers les dones.
Incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques i actuacions municipals que es duen a terme.
Creació de la regidoria d'Igualtat i redacció del Pla Local d'Igualtat

QUÈ POTS FER TU?
Lluita contra els prejudicis i els estereotips de gènere: fomenten unes relacions no igualitàries i subordinen el paper de les dones en totes les esferes.
Col·labora amb les associacions de dones del teu municipi o territori i dona'ls suport.
Denuncia qualsevol mena de violència, sigui física o verbal. Mantenir en secret la violència protegeix l'agressor i dificulta la protecció de la víctima i dels seus fills i filles.
Procura utilitzar un llenguatge no sexista i que no sigui discriminatori
Reparteix les diferents tasques de la llar entre tots els membres de la família sense tenir en compte els estereotips socials de gènere, i valora-les totes de la mateixa manera. Promou que els teus fills i filles expressin les seves emocions i els seus sentiments, independentment que siguin nen o nena. Sigues crític i reflexiona sobre el valor que transmet l'entorn (publicitat, televisió, xarxes socials, etc.), perquè sovint reprodueixen estereotips sexistes.

ODS 6

AIGUA I SANEJAMENT

QUÈ?
Garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
-Capta, transporta, potabilitza i acosta aquest bé tan preuat a la majoria d'habitatges del nostre municipi, ampliant i acostant progressivament aquest servei a les zones rurals allunyades de les zones urbanes
-millorar la qualitat de l'aigua a l'abastament: Planta potabilitzadora per reduir les concentracions de manganès
-afavorir la millora de la qualitat de les aigües depurades mitjançant el tractament terciari previ al seu retorn al medi natural per tal que contribueixi també a la millora de la vida submarina.
-eficiència en el servei, reduint les fuites i el temps en les reparacions

QUÈ POTS FER TU?
-Conèixer el consum diari a la teva llar: divideix els metres cúbics de la factura. Cada metre cúbic són 1.000 litres) pel nombre de persones que viu a la casa. La mitjana de litres per dia i persona és d'uns 149 litres aproximadament. Si surt més, cal pensar seriosament a reduir la despesa.
-Tanca bé les aixetes
-Millor dutxa que bany
-Aprofita l'aigua freda de la dutxa: Diposita l'aigua freda en una galleda. Després la podràs aprofitar per fregar el terra, regar les plantes o en el vàter, en lloc de tirar la cadena.
-Utilitzar la rentadora a ple rendiment: Cada vegada que  encén la rentadora, el consum és d'entre 60 i 90 litres d'aigua. Si aprofitem al màxim la seva capacitat, reduirem les vegades d'ús i, per tant, el consum d'aigua.
-Posar atomitzadors en totes les aixetes i Cisterna amb doble descàrrega: L'ús d'atomitzadors redueix considerablement la despesa d'aigua, ja que barregen aquesta amb aire i facin la sensació que el doll d'aigua és major quan en realitat es gasta menys aigua.
-No fer servir l'aigua per descongelar aliments: Així es malgasten molt litre d'aigua. És millor descongelar els aliments amb temps, deixant-los en la part freda de la nevera, amb el que, de pas, s'estalvia energia en la nevera, ja que l'aliment descongelat ajuda a baixar la temperatura interna de l'electrodomèstic. O bé, deixar els aliments a temperatura ambient, a l'estiu es descongelen ràpidament.
Usar el rentavaixella: Igual que la rentadora, el rentavaixella és un bon recurs usant-ho adequadament. Cal engegar-ho quan està ple i, si és possible, en les hores en les quals l'energia elèctrica és més econòmica.
Regar les flors de nit: Per evitar la ràpida evaporació de l'aigua, el millor és regar les plantes quan és de nit a l'estiu i a la sortida del sol a l'hivern. A més, s'evita que els rajos del sol afectin les fulles, ja que les gotes d'aigua poden actuar com a lupes i cremar-les.
La higiene no està renyida amb l'estalvi: No deixem l'aixeta oberta mentre ens rentem les dents, o ens ensabonem, estalviarem molta aigua
Revisar la instal·lació: Evitar les fuites és una bona forma d'estalviar aigua. Per això, cal procurar tenir la instal·lació revisada i en perfectes condicions.

ODS 7

ENERGIA ASSEQUIBLE I NO CONTAMINANT.

QUÈ?
Garantir l'accés a l'energia sostenible segura i assequible per a tota la ciutadania

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
-Treballa per erradicar en el municipi situacions vulnerables de pobresa energètica
-promou la substitució dels sistemes tradicionals de calefacció per energia verda: Caldera de biomassa a l'edifici de l'Ajuntament
-instal·lació de plaques solars als edificis municipals com l'arxiu municipal i la biblioteca municipal
-afavorir l'economia circular mitjançant la compra agregada d'energia amb els municipis propers
-millora de l'eficiència de l'enllumenat i la substitució de les làmpades de mercuri per vapor de sodi i tecnologia LED i la instal·lació d'elements envers la contaminació lumínica a l'enllumenat públic
-promoure mesures d'estalvi energètic als edificis municipals i als centres escolars mitjançant auditories energètiques
-incentivar l'autoconsum d'energia a les llars mitjançant bonificacions fiscals

QUÈ POTS FER TU?
-Aprofita la llum del dia. Apaga els llums si pots fer servir la llum natural.
-prioritza per als teus desplaçaments el transport públic davant del vehicle privat, o mitjans més sostenibles com la bicicleta per als desplaçaments urbans de petit recorregut
-Si us és possible, instal·leu panells solars a casa vostra. D'aquesta manera, també reduireu la factura d'electricitat
-Contracteu els subministraments de la llar a empreses d'energia verda.
-Utilitza bombetes de baix consum o de tecnologia LED i electrodomèstics eficients amb qualificació A o superior.
-Comprova la seva temperatura (5º nevera i -18º congelador) per sota d'aquest grau la despesa pot augmentar un 10%.
-Adapta el teu jardí a la climatologia local mitjançant espècies que no requereixin un suport hídric extraordinari.
-comprova els tancaments de la llar, de l'oficina o del teu negoci. Evita obrir-los amb la calefacció engegada
-escull una temperatura apropiada per a aclimatar correctament l'espai 21° durant el dia i 16° a la nit durant l'hivern i 24° a l'estiu. Afavoreix rentar la roba a temperatures baixes, per sobre de 40° es consumeix molta energia.
-fes un bon ús dels aparells, mantenint-los correctament apagats quan no els usis. Si deixem la llumeta vermella engegada consumim energia.

ODS 8
TREBALL DIGNE I CREIXEMENT ECONÒMIC

Crear llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom.

QUE FA L'AJUNTAMENT

Inserció laboral, ocupació i formació per a persones en situació d'atur i amb especial atenció a les que viuen en situació de vulnerabilitat social. Millorar la capacitació i qualificació professional de les persones en situació d'atur per afavorir una major ocupabilitat.
Borsa de treball local a disposició d'empreses i pimes i tramitació del programa Garantia Juvenil
Brigada Jove, programa de primeres experiències laborals per a joves als serveis municipals durant l'estiu.
Serveis d'orientació i assessorament per a empreses, autònoms i comerç local, amb el suport de la PIMEC. Creació del punt d'atenció a l'emprenedoria
Ajuts econòmics per a empreses locals que afavoreixen la contractació de personal en situació d'atur.
Desenvolupament de plans urbanístics industrials per a la implantació de noves empreses respectuoses amb l'entorn, com al sector de la Mina d'Or i Can Buscà
Suport al comerç local amb campanyes de promoció com "Jo compro a Tordera"
Organització de fires, activitats i esdeveniments de promoció local per afavorir el dinamisme econòmic i comercial de Tordera així com el Mercat dels diumenges
QUÈ POTS FER TU?
Vigila la teva salut en l'entorn laboral i reclama les millores necessàries.
Interessa't per les actuacions de la teva empresa o organització en matèria d'economia circular i dona-hi suport. Impacte, i podem fer que sigui positiu.
Compra i consumeix serveis al teu municipi, prioritza el producte de proximitat.  
ODS 9
INDÚSTRIA, INNOVACIÓ I INFRAESTRUCTURES
Desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat.
QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
Impulsar projectes i plans urbanístics i industrials que permetin generar noves activitats econòmiques i consolidar i fer créixer les existents, així com actuacions per promoure un entorn favorable a l'activitat empresarial.
Facilitar millorar l'accés als serveis de telecomunicacions a tot el municipi i especialment a aquelles urbanitzacions on la connectiva és escassa o nul·la.
QUÈ POTS FER TU?
Regala els teus dispositius antics o recicla'ls per tal de recuperar-ne alguns dels components.
Estigues al corrent en les darreres tecnologies i en innovació.
Contribueix a fer que les ciutats siguin saludables. Converteix els terrats en zones verdes: milloren la qualitat de l'aire i l'aïllament fins a un 25%, absorbeixen el soroll i promouen la integració social.


ODS 10
REDUCCIÓ DE LES DESIGUALTATS

No deixem ningú enrere.

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?Introduir mecanismes i ajuts, a través de bonificacions i subvencions a les ordenances i taxes fiscals, en aquells casos de famílies en risc d'exclusió social.
Bonificacions a l'emprenedoria responsable o empreses que creïn llocs de treball amb contracte indefinit o que tinguin en compte l'equitat de gènere o la creació d'ocupació per a col·lectius amb discapacitat o en risc d'exclusió.
QUÈ POTS FER TU?
Respecta tota mena de persones. També les que tenen formes d'actuar diferents de la teva.
Participa en activitats de lleure, formatives, etc. que us permetin conèixer altres realitats socials o culturals.
Lluita contra els estereotips i contribueix a desmuntar els rumors, que són el germen d'actituds racistes i pràctiques discriminatòries que fomenten la por i la desconfiança entre les persones.

ODS 11

CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES

QUÈ?
Afavorir que les ciutats i els assentaments humans siguin sostenibles i resilients al canvi climàtic. Dur a terme accions locals que reverteixin en una millora global
QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
-treballa per a garantir l'accés a l'habitatge mitjançant el Pla local d'habitatge
-Fomenta la creació d'espais de verd urbà on tothom pugui gaudir del contacte amb els elements naturals a prop de casa amb espais com el nou arborètum municipal de Tordera.
-fomenta el reciclatge i la reducció de residus orgànics mitjançant el compostatge casolà i campanyes per a reciclar correctament així com la reducció de generació de residus mitjançant la campanya "uneix-te al Zero".
-habilita punts per al reciclatge de l'oli vegetal a diferents punts del municipi.
-Campanyes per combatre l'incivisme com soc sostenible soc Tordera per reduir els actes incívics al municipi.
-afavorir l'economia circular mitjançant el lliurament de targetes moneder per als comerços locals
-verd urbà adaptat a la climatologia local, reducció del tractament de fitosanitaris , reducció del reg i promoció de sistemes de reg més eficients per gaudir d'espais verds urbans més sostenibles.
-instal·lació d'hotels d'insectes elaborats pels centres escolars de Tordera, als parcs i jardins municipals per afavorir la seva presència i ajuda en el combat de les plagues i malures que afecten el nostre verd urbà.
-incentivar l'ús del vehicle elèctric mitjançant bonificacions fiscals en l'impost municipal de vehicles
-Posada en funcionament de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics al municipi
-afavorir l'autoconsum mitjançant les bonificacions en els impostos locals derivats de la instal·lació de plaques solars en les comunitats de veïns i les llars.

QUÈ POTS FER TU?
-Utilitzeu el transport públic, les bicicletes urbanes i altres mitjans de transport ecològics
-Recicla correctament tots els residus que generes a la llar i en la teva activitat diària evitant la disposició de residus valoritzables a la fracció resta.
-Prioritza l'ús de les energies renovables en la teva comunitat de veïns o a la teva llar
-utilitza la deixalleria municipal per aquells residus especials i els nous punts habilitats per a reciclar l'oli vegetal.
-Coneixeu el patrimoni cultural i natural del vostre municipi. Fomenteu que els vostres fills i filles el Coneguin
-Participeu activament en la governança i la gestió del vostre municipi mitjançant les activitats i campanyes que des de l'Ajuntament se us anima a participar-hi.

ODS 12

PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLE

QUÈ?
Garantir models de consum i producció sostenibles. Aportant seguretat alimentaria, incentivant el consum de productes locals i evitant el malbaratament alimentari i la producció de residus
QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
Dona suport a iniciatives que promocionin i protegeixin la producció i consum local, impulsant l'espai agrari de la baixa Tordera i la promoció dels productes locals mitjançant el suport als productors locals fomentant i difonent els seus productes.
Impulsa econòmicament la creació d'un obrador conjunt amb els membres fundadors de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera per a la comercialització dels productes d'aquest territori.
Fomenta les activitats hortícoles entre tots els segments de la població local mitjançant el projecte horts socials amb la fundació Humana.
Fomenta l'autocompostatge als habitatges unifamiliars, urbanitzacions i cases aïllades, com una via adequada per gestionar la matèria orgànica mitjançant beneficis fiscals a la taxa d'escombraries.
QUÈ POTS FER TU?
Prioritza la compra de productes de proximitat, contribuiràs a millorar l'economia local i a reduir la petjada de carboni.
Consumeix productes frescos, evitant els aliments processats, són rics en vitamines i proteïnes i tenen un cost ambiental baix de producció.
Planifica correctament les teves compres, evitaràs el malbaratament d'aliments. Informeu-vos i sigueu conscients de les conseqüències ecològiques, econòmiques i socials de les vostres compres.
Doneu una segona vida als objectes: els podeu donar, arreglar, vendre o reparar.
Utilitza els contenidors de recollida de roba i tèxtil ubicats al municipi; donaràs una segona vida per aquests teixits i contribuiràs solidàriament a la millora de col·lectius vulnerables i evitarem generar un residu convertint-lo de nou amb un recurs
Elaboreu compostatge casolà , us nodrireu d'adob natural per a les vostres plantes del jardí i de l'hort així com disminuirem la generació de residus, el seu transport i regeneració.


ODS 13

Acció PER AL CLIMA

QUÈ?
13 Implantar mesures per combatre el canvi climàtic
QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
-Afavoreix la reducció d'emissions de CO2, mitjançant la promoció de l'ús del transport públic urbà substituint els desplaçaments amb vehicle privat entre les zones urbanes, l'estació de ferrocarril i les diferents parades del bus interurbà que passen pel municipi.
Treballa per tal que els veïns de Tordera esdevinguin més resilients i s'adaptin millor davant als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals; mitjançant xerrades informatives de com fer front a aquests fenòmens.
-gestiona activament la prevenció d'incendis forestals mitjançant l'obertura i manteniment anual de les franges de protecció contra incendis forestals a les urbanitzacions i nuclis de població del municipi així com vetlla pel manteniment de la xarxa bàsica de camins del Pla de Prevenció d'Incendis Forestals.
-gestiona activament la prevenció de la inundabilitat realitzant el manteniment de la capacitat hidràulica de desguàs de les nostres lleres públiques.
Afavoreix la coordinació de tots els agents implicats en el desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic —administracions, sector privat, entitats i ciutadania— per tal de crear sinergies que garanteixin la participació de tothom en el disseny sostenible del nostre municipi
Promou accions de sensibilització ambiental ciutadana per a l'acció climàtica i de divulgació general per a la transició energètica, l'adaptació al canvi climàtic i l'emergència climàtica mitjançant esdeveniments i activitats com la setmana de la natura i campanyes per a la reducció de residus a les llars i en els nostres hàbits diaris.

QUÈ POTS FER TU?
-utilitzar el transport públic per als teus desplaçaments habituals
-Feu un bon manteniment del vostre vehicle: així serà menys contaminant
Reduïu la generació de residus (compreu a granel, utilitzeu bosses de roba o cistells, etcètera).
Milloreu l'aïllament dels habitatges. D'aquesta manera, evitareu el malbaratament d'energia i reduireu les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle
Utilitzeu energies verdes per a la climatització com la biomassa i el carbó vegetal de proximitat.


ODS 14

VIDA SUBMARINA

QUÈ?
Es tracta de protegir i gestionar de manera sostenible els ecosistemes marins i costaners
QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
La protecció de costes i oceans no és tan sols responsabilitat de les ciutats costaneres, ja que els nostres rius i afluents també condueixen les seves aigües cap a la mar mediterrània. Els municipis interiors vetllem per obtenir una major qualitat de les aigües regenerades a les nostres estacions de tractament i depuració.
Acompleix les actuacions de manteniment de la xarxa fluvial, evitant la proliferació de les espècies invasores amb la finalitat de mantenir l'ecosistema propi de les lleres de les rieres i els torrents que desemboquen al mar.
Prevenir l'arribada de microplàstics al mar i l'increment de la brossa marina mitjançant la retirada i clausura d'abocaments incontrolats a les lleres de la xarxa de torrents i al mateix riu Tordera i evitar que aquests residus arribin a la mar.
Col·labora amb les iniciatives locals de la ciutadania i entitats locals i centres d'ensenyament per a la recollida de residus als espais fluvials
QUÈ POTS FER TU?
Canvieu els vostres hàbits del dia a dia per reduir el consum de plàstics i cercar alternatives
Consumiu peix sostenible i doneu suport a iniciatives de pesca sostenible (la que es pot mantenir indefinidament sense comprometre la viabilitat de la població de l'espècie objectiva ni de la resta d'espècies de l'ecosistema) com a futur per als oceans i per a les comunitats pesqueres.
No compreu objectes com joieria de corals, ornaments d'estrelles de mar o articles provinents de tortugues, taurons o balenes. La flora i la fauna hi són per observar-les al lloc que visiteu, no per adornar el saló de casa vostra.
Impliqueu-vos en iniciatives per cuidar i netejar les platges: tan important és no deixar els nostres residus a la platja com recollir els que ens hi trobem, encara que no siguin nostres.


ODS 15

ECOSISTEMES TERRESTRES


QUÈ?
Protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, aturar i revertir la degradació del sòl i aturar la pèrdua de la biodiversitat
QUÈ FA L'AJUNTAMENT?,
Incorporar la gestió ecosistèmica en la planificació de les actuacions que es realitzen en el municipi
-Reducció de l'aplicació de productes fitosanitaris al verd urbà, instal·lant escocells i substituint progressivament la gespa pels prats herbacis naturals
- Potenciació de la lluita biològica per al control de plagues mitjançant la instal·lació de caixes niu, els hotels d'insectes i la gestió integrada de plagues a l'arbrat urbà.
-Gestionar els boscos de titularitat municipal i els espais naturals locals de manera sostenible per tal que esdevinguin resilients davant el canvi climàtic.
-Posar a disposició dels centres de recerca i investigació i del món universitari les finques municipals per tal que es desenvolupin projectes de recerca i estudi de nous mètodes per a gestionar les plagues i malures que afecten els nostres boscos i puguin contribuir a la millora del seu ecosistema i l'economia del sector agroforestal
-Fomenta les pràctiques silvícoles dels boscos privats amb criteris de sostenibilitat i fomentant l'associacionisme i el cooperativisme per a incentivar la gestió dels boscos
- Gestiona el nostre patrimoni natural mitjançant l'eliminació de les espècies invasores i potenciació de les espècies autòctones que contribueixen a la millora de la biodiversitat i la preservació dels serveis ecosistèmics que aquests espais naturals ofereixen a la ciutadania
-Donar suport a les iniciatives ciutadanes i de governança per a la preservació dels elements que conformen el nostre patrimoni natural com la Taula del delta i la Baixa Tordera
QUÈ POTS FER TU?
-Reduir l'ús de fitosanitaris i productes químics al teu jardí
-Participa en les activitats per a la conservació i descoberta del patrimoni natural, contribuiràs a la seva gestió i preservació en comunitat.
- Minimitza els impactes negatius que realitzem quan visitem o transitem per un espai natural, evitant fer soroll, no dipositant deixalles en el seu interior, no malmetre les espècies vegetals o micològiques si no les coneixem, perquè serveixen d'aliment per a altres organismes present al mateix ecosistema
-Gaudeix i difon amb respecte de l'entorn natural i el seu patrimoni i els beneficis que aquest ens proveeix.
-Coneix els animals que pots trobar més fàcilment al teu voltant: la majoria d'aquestes espècies estan protegides per la llei, fet que comporta que els ciutadans tinguem uns deures especials envers aquests animals.

ODS 16

PAU, JUSTÍCIA I INSTITUCIONS SÒLIDES


El benestar de les persones, la prosperitat de les societats, l'equitat de la ciutadania i el desenvolupament sostenible només es poden assolir en un marc de pau i de respecte als drets fonamentals. Una fita clau és reduir la incidència dels delictes i dels actes violents de qualsevol classe i erradicar completament els que afectin els infants. Això implica intensificar la lluita contra el crim, especialment el terrorisme i la delinqüència organitzada que trafica amb armes, diners i persones.
S també ens diu que s'ha d'aprofundir en l'enfortiment de les institucions públiques: han de ser eficaces, responsables i transparents, plenament compromeses amb la lluita contra la corrupció i afavoridores d'una democràcia inclusiva, participativa i representativa.

QUÈ FA L'AJUNTAMENT?
Duu a terme processos de millora contínua al portal de la transparència (tordera.cat) en relació amb la transparència i les dades obertes. Ha implementat un nou sistema de videoactes del plenari municipal per donar una informació més transparent, àgil i immediata als ciutadans.
Impulsa processos participatius per a l'elaboració de polítiques públiques com els plans locals de joventut, habitatge, salut o pressupostos participats.
Dona visibilitat diària a l'acció de govern a través dels mitjans i les xarxes de comunicació local perquè siguin seguides i avaluades per tothom que vulgui participar-hi.
Continua implantant sistemes de videovigilància a tots els accessos a urbanitzacions, nucli urbà i polígon industrial.
Col·laboració amb tots els cossos de seguretat per a la prevenció, detecció i lluita contra el frau, la violència i la delinqüència.

QUÈ POTS FER TU?
Informa't i coneix els plans, els projectes i les actuacions del teu ajuntament.
Participa activament en la governança i la gestió del vostre municipi.
Implica't en associacions locals que lluitin contra la violència de qualsevol mena i a favor de la pau i de la justícia.

ODS 17

ALIANÇA PELS OBJECTIUS

Els ODS impliquen tota la humanitat, ningú en pot restar al marge. Per assolir-los cal un ferm compromís global a través de la cooperació internacional i les aliances que permetin endegar noves dinàmiques per a unes relacions justes, perdurables i equitatives. L'ODS 17 està dedicat als mitjans necessaris per aconseguir tots els altres objectius.
Cada país, regió o ciutat ha de formalitzar un compromís creïble amb l'Agenda 2030, sostingut en aliances eficaces entre els actors públics, el sector empresarial privat i la societat organitzada.

QUE FA L'AJUNTAMENT?
Fomentar la cultura de treball transversal entre els departaments i els diferents equips del mateix ajuntament. La transversalitat, tret definitori de l'Agenda 2030, respon a les noves demandes socials i polítiques públiques que no depenen d'un sol departament.
Fomentar activitats de treball en equip i de cooperació a les escoles i en altres espais educatius.
Treballar per l'assoliment progressiu de l'Agenda 2030 al municipi, donar-la a conèixer i implicar-hi els treballadors municipals, la ciutadania i tots els agents del territori.

QUÈ POTS FER TU?
Implica't i participa en les iniciatives relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030 que s'organitzen al teu municipi.
Comparteix activitats i iniciatives entre tots els membres de la família, del veïnat o del municipi.

Objectius per al desenvolupament sostenible en el món local 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16-03-2023 13:47