El Teatre Clavé celebra els 25 anys d'història

Última revisió 01-10-2024 13:25
01/10/2024

El Teatre Clavé és quelcom més que un teatre. És un centre permanent de creació, d'experimentació i de formació artística de diverses activitats, un lloc de trobada d'artistes, col·lectius i entitats culturals i civils que treballen el seu futur i els seus projectes.

Principals projectes del Teatre Clavé:

Formació Artística:

Centre de formació Artística (CFA -Escola de dansa, Escola de Música, Aula de Belles Arts i Aula de Teatre-).

Art comunitari (Projectes de cohesió social amb comunitat educativa, joves i entitats socials amb grups en situació de vulnerabilitat -persones grans, infància i joves en situació de risc social, persones amb diferents capacitats, etc).

L’altre Clavé (dinamització cultural del municipi en període estival).

  • -Casal Artístic

La difusió Cultural:

  1. Professional:
  • Programació Estable: (Cicle infantil, Cicle Música, Cicle Teatre i Dansa).
  • L’art de ser espectador: Diferents propostes artístiques dirigides a escoles i instituts de l’alt maresme, en horari escolar).
  • Teatres en xarxa: Agrupació de Teatres (Festival Zero).
  • Produccions: Insòlit (Art i gastronomia).

2. Proximitat:

  • Recuperem la plaça (projectes artístics que busquen recuperat l’espai públic com espai de joc i experimentació per a la infància).
  • Cessió de les instal·lacions del Teatre Clavé a entitats culturals i de teatre amateurs municipals.

 

25 anys d’història (i més)

A finals dels anys 20, el que avui coneixem com a Teatre Clavé era l’antic Cinema Clavé. Durant aquests anys el Sindicat Cercle Agrícola de Tordera hi va dur a terme algunes reformes i va inaugurar el local. Les representacions teatrals a càrrec tant d'entitats i escoles del municipi com de companyies professionals, convivien amb la utilització de l’equipament com a escola privada, que funcionà aproximadament des del 1930 fins al 1935.

Durant la Guerra Civil (1936 – 1939), els sindicats CNT i FAI s'apoderen del recinte i l’anomenen Cinema Popular. Més endavant i fins a finals dels 50, cada diumenge a la tarda s’hi feien projeccions de cinema i a la nit, sessions de ball. Al 1983 l’ajuntament de Tordera compra l’equipament per 13 milions de pessetes. Poc temps després, el 30 d’abril de 1988, davant l'estat d'amenaça de ruïna, l’edifici és enderrocat.

El 23 de desembre de 1987 el ple de l’Ajuntament de Tordera aprovava convocar un concurs d'idees per a la redacció del que esdevindria l'espai escènic municipal.

Les obres del nou Teatre Clavé s’inicien el juny de 1991, poc després que l’aleshores ministre de cultura, Jordi Soler Tura, fes la col·locació simbòlica de la primera pedra de l’equipament el 26 d’abril d’aquell mateix any. El nou equipament s’erigeix al bell mig del nucli urbà, al solar que antigament havia acollit el Cinema Clavé. De fet, el nom actual recull un fragment de la història del recinte previ.

 

La inauguració del Teatre Clavé

L’edifici del Teatre Clavé es va inaugurar en dues fases. El 26 d'abril de 1998 va obrir parcialment, amb la presència de Miquel Martí i Pol i un any més tard, el 25 d'abril de 1999, l'equipament va ser inaugurat oficialment, així com també la plaça i l'escultura dedicada al poeta, just al davant de l'equipament.

Amb tot, des del 1992, per començar a donar vida al que més endavant seria el Centre de Formació Artística, es van crear les aules de teatre, música, dansa i belles arts, ubicades aleshores al recinte de Can Comaleres. Era l’inici del projecte humà que donava i continua donant sentit a l’obra arquitectònica.